Events by Partners

This page is dedicated to the many events offered by the partners of Cheese. You’ll find most of the event’s partners located in Piazza XX Settembre.

After their success at Slow Fish, with 4000 beers served, 12 workshops sold-out with the participation of more than 300 visitors, Quality Beer Academy returns to Cheese with even more energy: 35 street beer stands and many international guests among them. At the center of all this, American Firestone Walker brewery offers 5 street stands with the presence of Adrian Walker to tell the secrets of the brewery. Speaking of cheeses, we can’t ignore Belgian beers, including the Rodenbach and Boon beers of mixed and spontaneous fermentation. They will also be served at the many events guided by the sommeliers of QBA.

 

15 September - other dates available
BRA-Stand Pastificio Di Martino – Piazza XX Settembre

CHEESEiamo con la pasta! – Per bambini

Laboratorio ludico-educativo per conoscere e riconoscere un buon piatto di pasta con il formaggio. Nella tradizione italiana l’abbinamento pasta e formaggio è un abbinamento meraviglioso. Il formaggio può’ essere un dettaglio per dare carattere al piatto di pasta asciutta ma […]

15 September
BRA-Stand Acqua Lurisia – Piazza XX Settembre

Tradizione e sapori cristallini

Marco Battaglino dell’osteria Battaglino di Dogliani prepara tre finger food legati alla tradizione piemontese: uno a base di pasta o riso, uno a base di carne e uno a base di pesce. Ognuno di essi presenta sensazioni gustative e organolettiche […]

15 September - other dates available
BRA-Stand Pastificio Di Martino – Piazza XX Settembre

CHEESEiamo con la pasta! – Per i lettori di La Stampa

Laboratorio ludico-educativo per conoscere e riconoscere un buon piatto di pasta con il formaggio. Nella tradizione italiana l’abbinamento pasta e formaggio è un abbinamento meraviglioso. Il formaggio può’ essere un dettaglio per dare carattere al piatto di pasta asciutta ma […]

15 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Mixed Fermentation: Sour Beers of Flanders

What is mixed fermentation? What importance do sour beers have in history? The ambassadors of Quality Beer Academy will present a unique type of beer through a sensory journey with a few specialties of the Rodenbach, aged two years in oak barrels. The […]

15 September - other dates available
BRA-Stand Pastificio Di Martino – Piazza XX Settembre

CHEESEiamo con la pasta!

Laboratorio ludico-educativo per conoscere e riconoscere un buon piatto di pasta con il formaggio. Nella tradizione italiana l’abbinamento pasta e formaggio è un abbinamento meraviglioso. Il formaggio può’ essere un dettaglio per dare carattere al piatto di pasta asciutta ma […]

15 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Parmigiano Reggiano and Pale Ales

Beer and cheese as a pairing is inseparable from Northern European countryside traditions. What about pairing northern beers with typical Italian cheeses? In this workshop, we will try pairings of Parmiggiano Reggiano and various Pale Ales. Booking and payment done […]

15 September - other dates available
BRA-Stand Pastificio Di Martino – Piazza XX Settembre

CHEESEiamo con la pasta! – Per adulti

Laboratorio ludico-educativo per conoscere e riconoscere un buon piatto di pasta con il formaggio. Nella tradizione italiana l’abbinamento pasta e formaggio è un abbinamento meraviglioso. Il formaggio può’ essere un dettaglio per dare carattere al piatto di pasta asciutta ma […]

15 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Bra Sausage and Malt Beers

Bra sausage is one of the top products of Piedmontese food traditions. Our beer sommeliers will try to pair it with toasted malt beers: one bitter, one marzen and one bruin. Booking and payment done at the Quality Beer Academy […]

16 September
BRA-Stand Acqua Lurisia – Piazza XX Settembre

Limpida come il formaggio! – L’acqua Lurisia e la nitidezza dei sensi

Maria Cristina Crucitti, cheese storyteller, presenta formaggi caratterizzati da sapori acidi, basici o più spiccatamente aromatici. La degustazione termina con alcuni blu erborinati. In abbinamento l’acqua Lurisia, adattissima per esaltare le differenze organolettiche dei diversi formaggi.Ingresso libero fino a esaurimento […]

16 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Paths of Beer and Cheese

Beer and cheese as a pairing is inseparable from Northern European countryside traditions. What about pairing northern beers with typical Italian cheeses? An event reserved to the readers of La Stampa.  

16 September
BRA-Stand Velier – Piazza XX Settembre

Viaggio alla scoperta dei whisky del mondo

Io bevo solo whisky scozzese! Come gli americani non c’è nessuno! I giapponesi lo fanno meglio! Chi ha ragione? Un viaggio alla scoperta dei whisky del mondo, le loro differenze, i loro terroir. Scozia, USA, Taiwan, Giappone e India si […]

16 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Spontaneous Fermentation: A Journey to Pajottenland

Pajottenland is a farming region in southern Brussels, with a complex beer tradition that is appreciated around the world: Lambic beers. In this workshop, the ambassadors of Quality Beer Academy will talk about the characteristics of this product through the tasting of […]

16 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Blue Cheeses and Dark Beers

Beer and cheese as a pairing is inseparable from Northern European countryside traditions. What about pairing northern beers with typical Italian cheeses? With the help of Luigi Guffanti from Formaggi 1876, in this workshop we will be pairing blue cheeses with dark […]

16 September
BRA-Stand Velier – Piazza XX Settembre

Distillerie in alta quota: Chertreuse, Argalà e Domaine des Hautes Glaces

AAA – si avvisano i gentili partecipanti che in questo laboratorio si parla di coraggio, creatività, gastronomia e un pizzico di follia. Nei bicchieri i protagonisti sono i distillati e i liquori di alta montagna, prodotti da artigiani italiani e […]

16 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Bra Sausage and Indian Pale Ales

Bra sausage is one of the top products of Piedmontese food traditions. Our beer sommeliers will try to pair it with hop-centered beers: Indian Pale Ales. Booking and payment done at the Quality Beer Academy stand.  

17 September
BRA-Stand Acqua Lurisia – Piazza XX Settembre

Stille di ironia

Diego Bongiovanni, noto volto televisivo della Prova del cuoco e chef ironico oltreché autorevole coinvolge il pubblico grazie all’utilizzo di particolari mistery box dove tutti sono chiamati a creare abbinamenti e a capire quali siano le sensazioni gustative predominanti di […]

17 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

United States of Beer: Adrian Walker from Firestone Walker

Since the 1980s, the United States of America has seen the birth of a craft beer revolution. This movement revolutionized the way we perceive beer worldwide. Adrian Walker from Firestone Walker is one of the main characters of American beer […]

17 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Kriek, Framboise and Fresh Raw Milk Cheeses

Beer and cheese as a pairing is inseparable from Northern European countryside traditions. What about pairing northern beers with typical Italian cheeses? With the help of Luigi Guffanti from Formaggi 1876, in this workshop we will be pairing Kriek, Fromboise and a […]

17 September
BRA-Stand Velier – Piazza XX Settembre

Nati sotto il segno dell’agave: Mezcal vs Tequila

Si fa in fretta a parlare di distillati di agave! Ma chi conosce la differenza tra la tequila e il mezcal? Avete mai visto un palenquero al lavoro? Al vostro barman del cuore ordinate un Tommy’s Margarita o un Paloma? […]

17 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

Fresh Cheeses and Wheat Beers

Beer and cheese as a pairing is inseparable from Northern European countryside traditions. What about pairing northern beers with typical Italian cheeses? With the help of Luigi Guffanti from Formaggi 1876, in this workshop we will be pairing fresh raw milk cheeses with […]

18 September
BRA-Stand Acqua Lurisia – Piazza XX Settembre

Lurisia… Non solo acqua

Mauro Ravetto, autorevole rappresentante, della ristorazione locale di Lurisia presso l’Osteria Ca’ di Bacco, presenta alcuni piatti del territorio conditi in modo diverso, con abbinamenti dell’acqua Lurisia più appropriata per ogni portata. Ingresso libero fino a esaurimento posti.

18 September
BRA-Teatro della Birra – Piazza XX Settembre

From Yakima to Hallertau: Marc Rauschmann from BraufactuM

Around 60% of the world’s hop is produced only in two regions: Yakima Valley in Washington State and Hallertau in Bavaria. The quality of the hops from these regions is renowned all over the world and they are often used in […]

 

Official Partners:
Official Sparkling Wine: